Previous
Next
;

Informatii privind Impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul 2013

0 Comentarii

Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizeaza venituri, altele decat cele care nu sunt obligate sa aplice acest sistem de impunere, si anume persoanele juridice romane care:

- desfasoara activitati in domeniul bancar;

- desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;

- desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

b) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;

c) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu.

Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc cumulativ conditiile prevazute mai sus.

Pentru anul 2013, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute mai sus sunt obligate la plata impozitului microintreprinderi incepand cu 1 februarie 2013, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, pana la data de 25 martie 2013 inclusiv. (depunerea declaratiei de mentiuni 010). Pana la acest termen se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 - 31 ianuarie 2013.

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care, la data de 31.12.2013 indeplinesc conditiile de platitori de impozit pe veniturile microintreprinderii au obligatia depunerii formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" pentru luna ianuarie 2013, pana la data de 25.martie 2013. Persoanele respective nu vor mai depune si formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pentru impozitul pe profit aferent lunii ianuarie 2013( trimestul I 2013).

O persoana juridica romana care este nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia privind capitalul social este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului. In ceea ce priveste incadrarea in conditia privind capitalul social, nu poate fi microintreprindere persoana juridica romana care are capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.

Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute mai sus.

Persoanele juridice romane care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la data de 1 februarie 2013 pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.

* Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic.,

* Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este 3%.

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.

Baza impozabila asupra careia se aplica cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a -Conturi de venituri-, cu exceptia celor inregistrate in:

- Veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

- Veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;

- Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;

- Veniturile din subventii de exploatare;

- Veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare ;

- Veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;

- Veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor denatura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

In cazul în care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Obligatia fiscala reprezinta venit al bugetului de stat. Microintreprinderile sunt obligate sa tina evidenta amortizarii fiscale.

Mai multe detalii sunt prevazute in Codul Fiscal.

Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind CODUL FISCAL CU NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE

Lasa un comentariu

Nume
Email
Mesaj

Fatal error: Call to undefined function articol_dreapta() in /home/infonegr/public_html/Impozit pe venituri.php on line 222